facebook logotwitter-logo

Wedstrijd

Terug

                                        

Update: De prijsuitreiking is op zondag 29 september om 15.30 uur in het Crea-College Theater.

Doe 27-29 september 2019 mee met de Taart en Trends wedstrijden op de Taart en Trends experiënce in de Evenementenhal Gorinchem in samenwerking met Crea College.  Wedstrijddeelnemers hebben op basis van hun deelname vrij entree gedurende de 3 dagen van de beurs, mits het wedstrijdstuk wel is ingeleverd.

Voor de Bruidstaarten categorie is het thema: Old, new, borrowed & Blue  (oud, nieuw, geleend en blauw). Probeer zoveel mogelijk elementen uit het thema (minimaal 2) in je wedstrijdstuk te verwerken.

Voor alle overige categorieën: Alle kleuren van de regenboog. Maak een zo kleurrijk mogelijk wedstrijdstuk. De regenboog is een indicatie voor het kleurgebruik, maar de regenboog is geen must als letterlijk onderdeel van het wedstrijdstuk. Het thema is ook van toepassing op de bloemencategorie.

Let op: Voor de wedstrijden 2019  zijn er enkele veranderingen.  Zo is er dit jaar een apart thema voor de categorie Bruidstaarten. Ook zijn er categorieën gewijzigd en zijn de annuleringsvoorwaarden aangepast. Lees daarom goed het wedstrijdreglement door om te zien wat er veranderd is: Download het wedstrijdreglement als pdf. Lees ook goed het gedeelte over de privacy door in de regels en op de website. Bij deelname ga je hier namelijk mee akkoord

Voor de inschrijfperiode en aanleveren werkstukken klik hier

 

Sponsors:

Alle categorieën hebben een eigen specifieke opdracht.

Vakjury: volgt nog

Categorieën: (op alle categorieën is het algemeen wedstrijdreglement van toepassing)

Taarten  algemeen – Specifieke opdracht: Klik hier
Bruidstaart – Specifieke opdracht: Klik hier
Taarttoppers – Specifieke opdracht: Klik hier
Koekjes – Specifieke opdracht: Klik hier
Cupcakes – Specifieke opdracht: Klik hier
Suikerbloemen
(geen miniatuur)
– Specifieke opdracht: Klik hier

Jeugdcategorieën – Specifieke opdracht: Klik hier
Gesponsord door RiCake.nl

Belangrijk: lees goed het wedstrijdreglement: klik hier

Taarten algemeen

Éénlaags of gestapeld voor diverse gelegenheden. (bijvoorbeeld: kindertaart, volwassentaart, jubileum, beterschap, babyshower, driptaart enz. Géén bruidstaart)

Voor de basis mag met een taartdummie gewerkt worden. Er zal niet op smaak gejureerd worden. De wijze van bekleden/decoreren/ afwerken zal wel strikt beoordeeld worden als of de taart eetbaar zou zijn. Daarom zijn er een aantal aandachtspunten:

  • Gebruik van bloemdraad en tape voor suikerbloemen. Belangrijk!! Bloemdraad mag niet direct in de taart gestoken worden! Er moet hiervoor gebruik gemaakt worden van Flowerpicks, Poseypicks of andere voedselveilige hulsjes om de draad. Dippen in chocolade is niet toegestaan omdat de chocolade van de bloemdraad breekt. Dit geldt ook voor bloemdraad waar andere fondant of suikerwerkversieringen op bevestigd worden.
  • Bij een meerlagige taart zijn taartkarton en taartdeuvels toegestaan om de taart te stapelen.
  • Een topper op de eetbare taart, dient uit eetbare materialen te bestaan.(uitgezonderd het taartkarton/cakeboardje)
  • Een topper die direct in de eetbare taart gestoken wordt mag niet door een non-food prikker of taartdeuvel worden ondersteund. Alleen als de topper op een taartkarton o.i.d staat, mag er onder het taartkarton met voedselveilige taartdeuvels gestut worden.

Formaat taart algemeen: maximale grondoppervlakte: 45×45 cm. Hoogte onbeperkt.

Beoordeling:

  • Technieken: Welke zijn er toegepast en hoe?
  • Originaliteit
  • Bekleding
  • Algehele indruk (afwerking).
  • Thema toepassing. (De organisatie beslist).

 

Bruidstaarten

Bruidstaarten worden meestal gemaakt voor grotere groepen eters.

Er worden daarom de volgende eisen aan de wedstrijd bruidstaart gesteld:

  • De bruidstaart is geschikt voor minimaal 50 personen.
  • De bruidstaart bestaat uit minimaal 3 lagen. Taartkarton/ cakedrums en taartdeuvels zijn toegestaan om de taart te stapelen.
  • In de decoratie zijn minimaal 3 verschillende technieken gebruikt.
  • Voor de basis mag met een taartdummie gewerkt worden. Er zal niet op smaak gejureerd worden. De wijze van bekleden/decoreren/ afwerken zal wel strikt beoordeeld worden als of de taart eetbaar zou zijn. Daarom zijn er een aantal aandachtspunten. :
    • Gebruik van bloemdraad en tape voor suikerbloemen. Belangrijk!! Bloemdraad mag niet direct in de taart gestoken worden! Er moet hiervoor gebruik gemaakt worden van Flowerpicks, Poseypicks of andere voedselveilige hulsjes om de draad. Dippen in chocolade is niet toegestaan omdat de chocolade van de bloemdraad breekt. Dit geldt ook voor bloemdraad waar andere fondant of suikerwerkversieringen op bevestigd worden.
    • Een topper op de eetbare taart, dient uit eetbare materialen te bestaan.(uitgezonderd het taartkarton/cakeboardje)
    • Een topper die direct in de eetbare taart gestoken wordt mag niet door een non-food prikker of taartdeuvel worden ondersteund. Alleen als de topper op een taartkarton o.i.d staat, mag er onder het taartkarton met voedselveilige taartdeuvels gestut worden.

 

Formaat Bruidstaart: maximale grondoppervlak: 45×45 cm. Hoogte minimaal 3 lagen.

voor deze categorie is er een apart thema: Old, new, boroughed & Blue (oud, nieuw, geleend en blauw). Probeer zoveel mogelijk elementen uit het thema (minimaal 2) in je wedstrijdstuk te verwerken.

Beoordeling:

  • Technieken: Welke zijn er toegepast en hoe?
  • Originaliteit
  • Bekleding
  • Algehele indruk (afwerking).
  • Thema toepassing ( De organisatie beslist).

 

 Taart-Toppers eetbaar

Dit zijn eetbare modelleerwerken. De gemodelleerde taart-toppers moeten volledig eetbaar zijn.

Naar aanleiding van vragen: Een suiker-fantasiebloemen topper valt dus ook onder deze categorie. De fantasiebloemen zijn van suiker (Modeling of flowerpaste) en mogen alleen als het echt niet anders kan op draad. Zie verder de toelichting over bloemdraad bij taarttoppers.

De volgende eetbare ingrediënten mogen verwerkt worden in het werkstuk: marsepein, fondant, modelling paste, gumpaste, flowerpaste, chocolade of modelling chocolate, royal icing, pipinggel, geblazen suiker of een andere techniek met suiker is toegestaan. Er mag wel gelatine voor onderdelen gebruikt worden maar het gehele stuk mag niet van gelatine zijn. Stutten in de toppers mag alleen met sugarsticks, chocoladesticks, soepstengels of spaghetti. Bij hoge uitzondering mag bloemdraad toegepast worden zie toelichting bij de beoordeling.

Formaat Taart-Topper maximale grond oppervlak: 30×30 cm. Hoogte onbeperkt.

Beoordeling:

  • Technieken Welke zijn er toegepast en hoe?
  • Originaliteit
  • Algehele indruk (afwerking).
  • Thema toepassing (De organisatie beslist).

Toelichting gebruik van bloemdraad bij taart-toppers.

Bloemdraad bij een fantasie bloementopper is toegestaan.

Voor modelleerwerk geldt het volgende: Als de deelnemer echt denkt dat het idee niet zonder ondersteuning van bloemdraad gerealiseerd kan worden, bijvoorbeeld een gedetaileerde kruin van een boompje, dan mag het toegepast worden. Saté en cocktailprikkers zijn en blijven uitgesloten. Je dient het gebruik van de bloemdraad bij het inleveren te melden. Echter als de jury kan onderbouwen dat het ook zonder bloemdraad gemaakt had kunnen worden, dan kan dit uitsluiting of punten aftrek inhouden. De uiteindelijke beslissing ligt bij de jury en wedstrijdleiding. De kunst van suikerkunst toppers is om het in principe volledig eetbaar te kunnen maken.

 

Decoratieve Koekjes

De koekjes moeten volledig eetbaar zijn. Een wedstrijd inzending bestaat uit minimaal 6 losse koekjes of een koekbouwwerk, bijvoorbeeld gingerbread huisjes of andere constructies gemaakt van koek.

 

De koek is het hoofdbestandeel van het werkstuk en dient een decoratieve afwerking te hebben.

Voor de decoratieve afwerking mogen de volgende ingrediënten verwerkt worden: marsepein, fondant, royal icing, modellingpaste, gumpaste, flowerpaste, chocolade of modelling chocolate, pipinggel, geblazen suiker(isomalt). Stutten in de koekjes mag met sugarsticks, chocoladesticks, soepstengels of spaghetti.

Formaat koekjes inzending: maximale grond oppervlak: 45×45 cm. Hoogte onbeperkt.

Beoordeling:

  • Technieken – Welke zijn er toegepast en hoe?
  • Originaliteit
  • Algehele indruk (afwerking).
  • Thema toepassing (De organisatie beslist).

 

Cupcakes

De Cupcakes moeten volledig eetbaar zijn. De volgende ingrediënten mogen verwerkt worden in het werkstuk: marsepein, fondant, crème, modellingpaste, gumpaste, flowerpaste, chocolade of modelling chocolate, royal icing, pipinggel, geblazen suiker of een andere techniek met suiker. Stutten in de cupcakes mag met sugarsticks, chocoladesticks, soepstengels of spaghetti.

In deze categorie wordt er naast het uiterlijk van de cupcakes ook gekeken naar de totale presentatie. Het presentatie materiaal waarop de cupcakes geplaatst worden hoeft niet eetbaar te zijn, maar er dient wel rekening gehouden te worden met voedselveiligheid. Binnen de presentatie dienen 2 groepen van 6 cupcakes (dus 12 in totaal) gemaakt te worden, die per groep van 6 cupcakes een andere decoratieve afwerking heeft. De jury mag testen of het echte cupcakes zijn.

 Formaat Cupcakes maximale grond oppervlak: 40×40 cm. Hoogte onbeperkt.

Beoordeling:

  • Technieken Welke zijn er toegepast en hoe?
  • Originaliteit
  • Algehele indruk (afwerking).
  • Thema toepassing (De organisatie beslist).
  • Gehele Presentatie (Display, cupcake met standaard).

Suikerbloemen

De suikerbloemen mogen geen miniatuur zijn. Miniatuurboompjes (Bonsai) zijn wel toegestaan. De bloemen moeten botanisch correct uitgevoerd worden. Je bent vrij in de uitvoering van het bloemenarrangement(= presentatie. Denk aan boeket, tafelstuk, krans, gepresenteerd op een taart etc.) Er dienen minimaal 5 bloemen in het arrangement verwerkt te zijn. Dit mogen 5 of meer dezelfde bloemen of 5 of meer bloemen van verschillende bloemsoorten gemengd zijn.

De suikerbloemen moeten volledig eetbaar zijn op basis van een “suikerdeeg” (bloemenpasta of modelleerpasta) met uitzondering van onderdelen zoals bloemdraad, bloemtape en lint. De opstelling waarop de suikerbloemen gepresenteerd worden dient volledig voedselveilig te zijn. Niet toegestaan is oase, mos of materialen die levende organismen kunnen bevatten.

Formaat Suikerbloemen: maximale grond oppervlak: 30×30 cm. Hoogte onbeperkt.

Beoordeling:

  • Technieken Welke zijn er toegepast en hoe?
  • Algehele indruk (afwerking).
  • Orginaliteit.

 

Jeugdcategoriëen

Dit jaar hebben wij twee categoriëen voor de jeugd toegevoegd:

Jeugdcategorie A (8-11 jaar) en Jeugdcategorie B (12-15 jaar). Deze categoriëen mogen werkstukken inleveren in alle bovenstaande categoriëen. Het verschil zit er in dat de jury rekening houdt met de waardering of je een volwassen deelnemer bent of een jeugd deelnemer. Het werkstuk van de jeugd deelnemer moet wel de aanwijzingen volgen die in de categorie gegeven worden. De jury zal ook aan de jeugddeelnemer kunnen vragen of de deelnemer bepaalde technieken kan voordoen als er twijfels ontstaan zijn over wie de techniek heeft toegepast.

 

Start inschrijfperiode : wedstrijd Taart en Trends                                          17-08-2019  

Einde inschrijfperiode: wedstrijd Taart en Trends                                         24-09-2019 18:00 uur

button Inschrijven

Schema Inleveren Werkstukken:

Alle werkstukken mogen ingeleverd worden op:

Donderdag 27-09-2019 tussen 17:30-19:00
of
Vrijdag 28-09-2019 tussen 08:30- 09:30

 

Werkstukken die vrijdag 27-09-2019 na 09:30 worden ingeleverd zullen niet meer mee doen aan de wedstrijd.

 

Thema 2019: 

voor de Bruidstaarten categorie is het thema: Old, New, Borrowed & Blue  (oud, nieuw, geleend en blauw). Probeer zoveel mogelijk elementen uit het thema (minimaal 2) in je wedstrijdstuk te verwerken.

Voor alle overige categoriëen: Alle kleuren van de regenboog. Maak een zo kleurrijk mogelijk wedstrijdstuk. De regenboog is een indicatie voor het kleurgebruik, maar de regenboog is geen must als letterlijk onderdeel van het wedstrijdstuk.

Voor extra punten verwerk je het thema en de opdracht duidelijk in je werkstuk. Veel plezier en succes met de voorbereidingen. Het thema is ook van toepassing op de bloemencategorie.

 

Belangrijk:

  • Lees voor je aan je werkstuk begint het wedstrijdreglement goed door.
  • Maak alle onderdelen van je werkstuk zelf (alleen).
  • Je werkstuk is eetbaar tenzij anders is aangegeven in de wedstrijdregels. De uitzonderingen zijn: bloemdraad en tape voor suikerbloemen. Taartkarton en taartdeuvels voor interne ondersteuning bij een meerlagige taart. Dummy taarten zijn toegestaan voor de bruidstaarten categorie.
  • Bloemdraad mag niet rechtstreeks in de taart. Werk met flowerpicks, posey picks of andere voedselveilige hulsjes.
  • Een topper die direct in de taart gestoken wordt mag niet door een non-food taartdeuvel worden ondersteund. Alleen als de topper op een taartkarton o.i.d staat, mogen er onder de taartkarton taartdeuvels gebruikt worden.
  • Algemeen toegestane materialen of toevoegingen:

Marsepein, fondant, modellingpaste, gumpaste, flowerpaste, chocolade of modelling chocolate, royal icing, pipinggel, geblazen suiker of een vernieuwende techniek met suiker is toegestaan. Er mag wel gelatine voor onderdelen gebruikt worden maar het gehele stuk mag niet van gelatine zijn. Stutten in de koekjes mag met sugarsticks, chocoladesticks of spaghetti of andere aantoonbare eetbare materialen

Veel succes met het maken van  je wedstrijdstuk.

Team Taart en Trends.